Globen

Fotograf: Sören Andersson

Globen, som officiellt heter Ericsson Globe (tidigare Stockholm Globe Arena), är den största sfäriska byggnaden i världen och Sveriges nationalarena. Arenan gästas av mängder med olika evenemang såsom konserter med världsartister, stora galamiddagar, mässor och diverse idrottsarrangemang. Varje dag kommer också besökare till arenan för att beundra byggnadens speciella arkitektur.

Byggnationen av Globen började 1986 och var klart redan efter två och ett halvt år. 1989 invigdes detta stora bygge som har en diameter på 110 meter. Idag är den runda byggnaden en symbol för Stockholm. I februari 2010 öppnade ”Skyview”, en gondolbana som tar besökare upp till toppen, 130 meter upp, med två runda gondoler, från vilka man har en fantastisk utsikt över Stockholm.

Globen är Sveriges nationalarena för ishockey och det första större evenemanget i Globen var 1989 med VM i ishockey. Även stora matcher i andra idrotter avgörs i Globen. Musik är också stort i Globen och arenan har gästats av mängder med olika världsartister. Stora evenemang som anordnats är bland andra MTV Europe Music Awards och Eurovision Song Contest, och sedan 2002 har alla melodifestivalfinaler arrangerats här. Bob Dylan, Kiss och Linkin Park är bara några av de stora artister som har gästat Globen. Metallica håller publikrekordet med 16 531 personer i publiken, 2009. Kapaciteten vid ishockeymatcher är 13 850 personer och vid scenshower är max ungefär 16 000. Globen kan ta en bankettsittning för 2 600 personer och för biosittning cirka 13 000.